Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Pinot noir a szőlész szemével

2021. április 24. - Jammertal

Valóban igaz a sok helyről hallott kifejezés, miszerint a fajta hercegnőkét viselkedik annak minden előnyével és hátrányával. Érzékeny és néha kiszámíthatatlan. Mindig kitüntetett figyelmet igényel, többször kell megállni mellette és értékelni a látottakat. Nagy Zsoltnak, a Jammertal Borbirtok szőlészének a szakmai áttekintését olvashatják.

Mit tudunk tenni, hogy a pinot noir kedvében járjunk?

Első a megfelelő kitettségű terület kiválasztása. Alacsonyan fekvő, fagyveszélyes helyen sokat kockáztatunk a fajta korai megindulása miatt. Elég, ha egyszer jön egy fagyos hajnal, amikor már egy-két leveles állapotban vannak a hajtások.

Emiatt mi magasabb helyen telepítettünk a pinot noir-t Palkonyán és Diósviszlón.

De nem elég a fagyot "kicselezni". 

20210423_085250_resized.jpg

Nagy Zsolt szőlész

Egy dombtetőn lévő és déli, délnyugati kitettségű terület esetében a saját helyzetünket nehezítjük a túlérés veszélye miatt. Mivel eleve szub – mediterrán jellegű klíma uralkodik a villányi borrégióban, a területeink északkeleti és északnyugati telepítésűek. Átlag 20 éves, kitűnő karban lévő ültetvények megfelelő gondozással.

A megfelelő gondozás alatt pinot noir esetében a vitalitás fontosságát kell érteni!

Nagyon vékony mezsgyén kell egyensúlyozni, hogy se túlzottan vegetatív, se generatív ne legyen a tőke. Extrém határok között ( 20 q/ha - 200 q/ha !! ) mozoghat a termésmennyiség, annak minden következményével együtt.

Ehhez megfelelő tápanyag utánpótlás, megfelelő metszés (nálunk közepes kordonon rövidcsapos metszés) és kellően dús lombozat szükséges. 

Nevéből eredően (pinot=fenyő) termése toboz formájú, ami alapvetően érdekes, de nem kellene, hogy problémát jelentsen. Mégis az, növényvédelmi szempontból. Kihívást jelent a szőlésznek, hogy eléggé tömött fürtű. Ezért nagyon fontos a megfelelő időben és hatékonyan elvégzett permetezés.

20210423_090922_resized.jpg

Viszonylag korán érő fajta, az érés szakaszában megkülönböztetett figyelmet igényel. Nagyon vigyáznunk kell a túlérés elkerülésére. A mi filozófiánk az, hogy más fajtákhoz képest nagyobb és dúsabb lombozatot hagyunk, ezáltal nagyobb árnyékoló hatást tudunk kifejteni. Azonban ez is kötéltánc a befülledés miatt és a következményes rothadási veszély miatt....

Összességében elmondhatjuk, hogy nem hétköznapi, a születéstől (telepítés) a szüretig mindig pluszt kívánó, de ezek mellett is kiszámíthatatlan fajta. Mindig érezteti, hogy ő a főnök, ő dönt a végső állapotról. Mi csak segíteni tudjuk a nagy minőség kialakulását. Aztán a pinot noir eldönti, hogy kiemelkedő szőlővel ajándékoz – e meg bennünket. Mint egy gyönyörű, de szeszélyes hercegnő...


Kapcsolódó cikkünk: Az Ars Poetica Pinot Noir 2017 már előrendelhető!

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr1316511754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása