Prémium

Ismét különleges prémium borral jelentkezik a Jammertal Borbirtok (x)

PR cikk

A limitált szériás Ars Poetica Pinot Noir 2017 egy újabb gyöngyszem a Jammertal Borbirtok nemzetközi szinten is jegyzett szortimentjében. A pinot noir nem szokványos megközelítést igénylő fajta. Drasztikus terméskorlátozást igényel. Dr. Szűcs Róbertot, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosát kérdeztük az új, ritkán készített tételről és magáról a fajtáról.

Dr. Szűcs Róbert: A pinot noir-nak nem csak a termesztése kíván nagy odafigyelést. Alapvetően fontos, hogy a szüret pontosan az optimális érettség állapotában történjék, sem előbb, sem később. Ez objektív okok miatt nem minden évjáratban lehetséges. Hirtelen érik be, ha kicsit elkésünk, „elszáll” a cukortartalma, felborul a bor egyensúlya. Ha csak egy kicsit is korábban szedjük le, a zöld kocsányok teljesen tönkre teszik a bor aromáit.

jammertal_ars_poetica_borFeltételezhetően ez a magyarázata, miért nem reális elvárás egy kiemelkedő évjárat tételének folyamatos reprodukálása.

Sz.R.: Így van, pontosan ez teszi különlegessé a 2017-es évjáratú Ars Poetica Pinot Noir tételünket. Értem ez alatt a precíz szüreti időzítést egy optimális évjáratban. A borászati munka is egyedi ezzel a fajtával. Jelentős szerepe lesz a hidegáztatásnak, viszont kerülni kell az erőteljes extrakciót. Az erjesztés folyamata a finom irányítás miatt szinte 0-24 órás felügyeletet igényel. Kerülni kell az agresszív hordóhasználatot a fajta saját struktúrájának megőrzése érekében. Mi ennél a tételnél második időszakos 500 literes kishordókkal dolgoztunk.

Min múlik a tétel sikere?

Sz.R.: A palackérlelés a nagy pinot noir-oknál kulcskérdés. Sokkal nagyobb változásokat tapasztalhatunk az idő előrehaladtával, mint a nagyobb testű boroknál. E változások az adott tétel újabb- és újabb arcát emelik ki az évek során. Jó szívvel ajánljuk és tanácsoljuk, hogy ne csupán egy palackot szerezzenek be egy különlegesen jól sikerült pinot noir-ból. Érdekes és értékes élményektől fosztják meg magukat, ha nem követik végig a palackban történő fejlődését félévente, évente történő újra kóstolással. A kóstolás folyamán is érdemes időt hagyni a bor kibontakozására. Ez a fajta képes ötpercenként következő réteget megmutatni magából.

Várható a tételből következő évjárat?

Sz.R.: A limitált szériás Ars Poetica Pinot Noir 2017 következő évjárata még számunkra sem ismert, de a legvalószínűbb jelölt a 2020-as. Emiatt is megy igazi ritkaságszámba ez a mediterrán (nem klasszikus hidegebb burgundiai) stílusú tételünk.

Ez év május 17- től kerül kereskedelmi forgalomba 15.000 forintos bruttó egységáron. Április 16-tól „early bird” előjegyzéssel 2021. május 16-ig 6 palack Ars Poetica Pinot Noir 2017 40.000 Ft bruttó áron elérhető. Az előjegyzett borok 2021. május 31- ig kerülnek kiszállításra.

Olvasóink gasztrokedvelők, milyen ételekhez javasolja a bort?

Sz.R.: E tétel klasszikus tésztaféleségekkel, báránnyal és hallal is kitűnően harmonizál.

Nevezik versenyre a tételt?

Sz.R.: Biztosan. Örömmel osztom meg, mert aktuális hír, hogy a Cassiopeia Franc 2015 a Feminalise Borversenyen (francia „női borversenyen”) aranyérmes lett, pár héttel ezelőtt pedig a Koh-I-Noor 105.6 2012 borunk a Mundus Vini Spring Tasting 2021 borversenyen aranyérmet hozott el.

(x)

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01